nedeľa 23. júna 2013

Dátové úložiská pre malé firmy

Určite Vás už  niekedy navštívil obchodník s vysvetlením, že treba dať svoje dáta do cloudu, aby ste boli "in" a aby ste si zabezpečili Vaše firmené know-how pred zenužitím a aj keď ste mimo firmy a zalohovanie na USB kľúče nie je to, čo by bolo správne.

Čo ale rozhodnutie pre uloženie dát  znamená pre fungovanie firmy?


Keď sa dostávajú súbory do cloudu, tak je potrebné zabezpečiť, aby personál bol oboznámený s rizikami, ktoré takýto spôsob práce vyžaduje a ako sa menia pravidlá používania firemných dokumentov. V skutočnosti si asi len 20% zamestnancov, ktorí používajú verejné cludové úložiská, pozná pravidlá, ktorými je potrebné sa riadiť, aby bola zabezpečená ochrana dát. Ak sa to neudeje tak z pohľadu bezpečnoati sa takýto pracovníci stávajú narušiteľmi  podnikového. Zo skúsenosti vieme, že vačšina “narušiteľov” sú ľudia z top manažmentu (riaditelia, top manažéri, …), ktorí pracujú s veľmi senzitívnym obsahom a neuvedomujú si dosah straty resp. zneužitia týchto dokumentov.

Tento trend je zjavný spolu s tým ako dochádza k  “consumerizácii” IT služieb. Tento trend znamená aj zmenu správania IT pracovníkov, ktorých nezmeniteľná úloha je v definovaní pravidiel na prácu s cloudovými službami s ohladom na bezpečnostné riziká. Tieto pravidlá je potrebné definovať z pohľadu osobných cloud služieb pre týchto zamestnancov a zároveň by mali byť nadefinované tak, aby sa jednoducho používali a následne sa stali de-facto štandardom firemného  IT. Samozrejme, že v súvislosti s tým sa do značnej miery mení pozícia podnikového IT (niečo stráca ale na druhej strane niečo získava). 
Napriek nesporným výhodám cloud služieb, ale aj tak ostávajú súbory, ktoré by nemali za žiadnych okolností opustiť podnikové dátové centrá.

Ako to vieme riešiť ?


Užívatelia chcú pokiaľ možno čo najľahšie “cloudové” zdielanie súborov kdekoľvek sa nachádzajú aj na svojich mobilných zariadeniach. Naproti tomu IT má záujem pracovať s týmito súbormi v kontrolovanom prostredí. Dnes už existujú produkty, ktoré umožňujú prácu so súbormi uloženými v cloude a vytvárajú interface, ktorý je spojený s využívaným dokumentovým úložiskom.

Microsoft publikoval štúdiu, kde sa pýtal asi 3000 malých a stredných podnikov na celom svete a výlsedky k prístupu k súborom sú nasledovné:

  • 80% užívateľov verí, že sú tak bezpečné v cloude ako keby ich mali u seba vo vlastnej infraštruktúre.
  • 50% majú obavy týkajúce sa súkromia v cloude
  • 70% ich chce vedieť, kde sú ich data uložené


Napríklad:
Dropbox  je iba interface na Amazon S3. V súvislosti tým pre štúdiu Microsoftu nie je problémom ani tak DropBox, ale Amazon S3.  Samozrejme, že data a súbory, ktoré sú ukladané na Amazon S3 sú bezpečné. Problematickým sa javí fakt, že nie je jasné či pracovníci Amazonu nemajú možnosť prezerať si naše súbory, a nemáme možnosť ísť sa presvedčiť priamo do dátového centra, ako je celková infraštruktúra zabezpečná.

Toto vytvára reálny trhový priestor pre ISP (Internet service provider – poskytovateľ internetového pripojenia) a telekomunikačné spoločnosti, ktoré už ponúkajú (alebo vo veľmi blízkej budúcnosti budú ponúkať) Storage as service nie len pre osobné účely ale aj pre firemných zákazníkov. Totiž každá firma, ktorá sa rohodne používať verejné úložisko dokumentov potrebuje stabilné a silné internetové pripojenie. Tento fakt predurčuje, že sa táto služba často stáva základným rozšírením ponuky ISP, ktorí majú blízko k týmto zákazníkom.

Keď už sa ISP rozhodne ponúkať takéto služby tak vo vačšine prípadov stačí urobiť 2 podstatné veci:
  1.  Dobudovať (resp. prenajať) infraštruktúru na ukladanie dát  
  2.  Definovať “storage SLA”, ktoré sa dostanú do kontraktov s existujúcimi zákazníkmi.
V takomto prípade úložisko dokumentov nie je možné považovať za verejné dokumentové úložisko, pretože podniky môžu dostať službu, ktorú očakávali, že môžu zdvyhnúť telefón a mať jedného partnera pre cloud služby a ak je to potrebné tak môžu využívať všetky časti svojo kontraktu či už pre pripojenie ako aj úložisko dokumentov.

Závery

Nebolo mojou úlohou znevážiť cloudové služby, ale skôr naopak. Som dlhodobo  zástancom väčšieho presadzovania cloudových služieb v praxi firiem. Pričom uloženie dát a súbourou je iba základnou službou o ktorú sa dá oprieť. Tento prístup umožňuje vysunúť všetky technologické problémy s budovaním a prevádzkovaním dokumentového úložiska na externého dodávateľa. A umožní nám sa viac sústrediť na podstatu nášho podnikania.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára